euskalkultura.eus

euskal diaspora eta kultura

Besteek esana

New Zealand Rugby: Bay’s Moala to play season with the AMPO Ordizia Club in the Basque Country (The Gisborne Hearald-en)

2017/12/14

POVERTY Bay’s version of “The Terminator” is off to Spain. But the good news for Bay and High School Old Boys supporters is that Siosiua Moala, the Bay’s Heartland Player of the Year for the past two seasons, will be back for the 2018 season. The 27-year powerhouse No.8 has signed a one-season professional contract with the AMPO Ordizia club, who play in the top division of the Spanish competition — División de Honor.

Gehiago irakurri...


Tres vascos inventan una App para jugar pachangas: pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel (El Correon)

2017/12/14

'Teem Players' pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel

Gehiago irakurri...


Sydney Gure Txoko Basque Club: Welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal bargain (TimeOut.com-en)

2017/12/14

Not-so-secret Basque business. Knock on the green wooden door and wait. It’ll slowly swing open with a creak, granting you entry into Gure Txoko Basque Club. Gure Txoko, which means “our corner” in Basque, began as a male-only social club in 1966. These days everyone is welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal prepared by member volunteers that costs just $25. Bargain. And the grog is cheap too, with glasses of wine at $4, beer for $5 and bottles of wine starting at $15.

Gehiago irakurri...


La vasca Sherpa, entre las 100 empresas más innovadoras del mundo en inteligencia artificial (Cinco Días-El País-en)

2017/12/13

La consultora CB Insights evalúa a más de 2.000 empresas que trabajan en este campo. La española desarrolla una tecnología de asistente personal virtual

Gehiago irakurri...


La colombiana Leonor Espinosa recibe en Donostia el Basque Culinary World Prize 2017 (El Informador Digital-en)

2017/12/13

La chef colombiana Leonor Espinosa fue elegida ganadora del Basque Culinary World Prize 2017 de entre diez finalistas, por un jurado presidido por Joan Roca, de El Celler de Can Roca (España) y conformado por algunos de los chefs más influyentes del mundo, como Gastón Acurio (Perú), Michel Bras (Francia), Dominique Crenn (USA), Yoshihiro Narisawa (Japón) y Enrique Olvera (México) y por expertos como Laura Esquivel, autora del best-seller 'Como agua para chocolate'; el escritor vasco Kirmen Uribe, Cristina Franchini, experta en derecho internacional, el sociólogo rural Matthew Goldfarb y María Fernanda di Giacobbe, ganadora del Basque Culinary World Prize 2016.

Gehiago irakurri...


Brooklyn's First Cider House Opens In Bushwick Thursday (Bushwick Patch-en)

2017/12/13

"I found something that was more meaningful," said founder Peter Yi, "And that's cider."  Brooklyn's first cider house, where diners can drink the raw fermented apple concoction and chow down on Basque cooking, will open in Bushwick on Thursday. The doors of the Brooklyn Cider House at 1100 Flushing Ave. will open to the public for the first time 5 p.m. Thursday, after a years-long effort that began with a brother, a sister and Kickstartercampaign.

Gehiago irakurri...


‘Handia’ euskal filma hamahiru Goya sari jasotzeko hautagaia da! (Zinea.eus-en)

2017/12/13

Otsailaren 3an banatuko dituzte 2018ko Goya sariak, eta gaur bertan jakinarazi dute hautagaien zerrenda. Euskal proiektuei dagokienez, 'Handia' eta 'Nur eta herensugearen tenplua' (Juanba Berasategi, 2017) dira nagusi.

Gehiago irakurri...


Becas de ida y vuelta: "El objetivo es volver, no debemos olvidar nunca de dónde venimos" (El Mundon)

2017/12/11

Las becas de internacionalización del Gobierno vasco quieren formar, y a la vez, retener el talento

Gehiago irakurri...


Durangoko 52. Azoka: 110.000 bisitari baino gehiago izan ditu aurtengp edizioak (Berrian)

2017/12/11

Datorren urtean abenduaren 5etik 9ra egingo den 53. azokan lehen aldiz egingo dute Sormen Bekarako deialdia.

Gehiago irakurri...


Gipuzkoako historia idatzi du Beñi Agirrek 'ikuspegi nafarra' erabilita (El Diario Vascon)

2017/12/11

Nabarralde Fundazioaren bidez plazaratu du liburua, eta Durangoko Azokan aurkeztu

Gehiago irakurri...


© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea

Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus

jaurlaritza gipuzkoa bizkaia