euskalkultura.eus

euskal diaspora eta kultura

Besteek esana

The first grammar book for Riffian Tamazight was written by Pedro Hilarion Sarrionandia (Yabiladi-n)

2017/11/17

By the end of the 19th century, Spanish religious men in Morocco started to show interest in learning the Amazigh language, especially in the Rif region. The best example in this case is Pedro Hilarion Sarrionandia, a Franciscan priest who traveled to Morocco in an African mission. During his twenty-year stay in the Kingdom, he wrote a grammatical book for the Riffian language and a Spanish-Riffian dictionary.

Gehiago irakurri...


A street painter if the walls: Interview with Asier “An artist from the Basque country” (StreetArt360.net-en)

2017/11/16

I discovered Asier at Street Art City and when i first saw his artwork, i immediately liked it. Afterwards, I established contact with him and met him in a Northern Spanish city named La Baneza during the festival Aero Rap. I, unfortunately, wasn’t able to see his finished mural at this period but have since discovered some of his amazing artworks. We met last September, again in Street art city where he was painting another impressive mural on a wall as canvas.

Gehiago irakurri...


Trajes tradicionales: Magdalena Mignaburu, el hilo y la aguja de la cultura vasca (Deian)

2017/11/16

Magdalena Mignaburu dona a Karrantza treinta trajes tradicionales confeccionados por ella La historiadora argentina viaja a través de cinco siglos de moda en homenaje a sus antepasados

Gehiago irakurri...


Estitxu «bere tokian emateko», gaur estreinatuko da Bilbon Franck Dolosorren "Estitxu gogoan" dokumentala (Berrian)

2017/11/15

Beskoitzeko kantari zenaz dokumentala estreinatuko du Franck Dolosorrek. Haren boz eta ibilbide berezia oroitzen ditu lanak, artxibo arraroen eta hurbileko lekukotasunen bidez

Gehiago irakurri...


Plentzia (Bizkaia) levanta puentes hacia Placentia (Terranova): estrechando los lazos que les vinculan desde el siglo XVI (El Correon)

2017/11/15

El Comité de Hermanamiento idea una decena de propuestas para que los municipios sigan estrechando lazos

Gehiago irakurri...


El País Vasco, capital mundial de la sidra los días 23, 24 y 25 de noviembre en Hernani (Vinetur.com-en)

2017/11/14

Expertos en sidra de todo el mundo se dan cita en el Territorio de la Sidra Vasca. Los próximos días 23, 24 y 25 de noviembre se celebrarán en Hernani (Gipuzkoa, País Vasco) las II Jornadas sobre la Sidra Sagardo Forum, en las que participarán expertos llegados desde diversos rincones del mundo.

Gehiago irakurri...


La reforma fiscal vasca incorpora alicientes económicos para científicos, técnicos y financieros que vengan desde el extranjero (El Correon)

2017/11/13

Un gancho fiscal para atraer a Euskadi a profesionales de éxito. La reforma fiscal vasca incorpora alicientes económicos para científicos, técnicos y financieros que vengan desde el extranjero

Gehiago irakurri...


Chile, un país emergente con atractivo comercial para las empresas vascas (Empresa Exterior-en)

2017/11/13

La Cámara de Bilbao, en colaboración con las de Álava y Gipuzkoa y el apoyo del Gobierno Vasco, ha organizado una misión comercial a Chile del 13 al 17 de noviembre.

Gehiago irakurri...


Excluyeron a la Casa Vasca del Comahue de la "Feria de las Colectividades (RadioCut-en)

2017/11/13

Alicia Barrio, integrante de Euskal etxea del comahue repudió la actitud de un funcionario de la provincia de Neuquén, que los excluyó de la Feria de las Colectividades que se realizó en la capital. Asimismo, lamentó profundamente que (a modo de solución) desde Ecydense les ofrecieran participar en el stand (puesto) que tuvo la Asociación Española local.

Gehiago irakurri...


Travel Off The Beaten Path To Try The Most Mouthwatering Basque Food In Nevada (Only In Your State-n)

2017/11/13

The Basque people hail from Basque country that is located around north-central Spain and southwestern France. Basque cuisine is characteristic of this area and typically includes fish and meat grilled over hot coals, beans, vegetables, and bread. There is heavy use of olive oil, garlic, and paprika. Basque food is quite popular in Nevada, particularly in the northern areas. While there are several Basque restaurants strewn around Carson City, Reno, Gardnerville, and other towns, if you want the most mouthwatering Basque food in Nevada, you must head northeast to Elko and the magnificent Star Hotel.

Gehiago irakurri...


© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea

Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus

jaurlaritza gipuzkoa bizkaia