euskal diaspora eta kultura
2017/12/19
As Catalonia grapples with the debate on independence, there's a range of thoughts and ideas throughout Spain as to how it should proceed. An election on Thursday will decide who will replace the regional government that was sacked for organising an illegal referendum on whether to break away. But in a country with seventeen different regions, how do people express a distinctive identity while belonging to a whole? BBC Newsday has been to the Basque Country and one thing they’ve got there is the beret that is seen as quintessentially Basque. Newsday’s Ben James went shopping at the venerable Bilbao hat shop, Sombreros Gorostiaga.
2017/12/17
En la noche del sábado quedaron oficialmente inauguradas dos canchas de bochas pertenecientes a la Asociación Unión Baska de Macachín. Participaron del acto el intendente Jorge Cabak, el presidente de la Comisión de la Asociación Unión Baska, Iñaki Unamuno, el presidente de la Subcomisión de Bochas del Centro Vasco, Sergio Cuevas, el presidente de la Asociación Santarroseña, Rubén Dario Prieto, demás integrantes de la Asociación y la Subcomisión, colaboradores, y público en general.
2017/12/16
El dueño del mejor restó de nuestro país, y el chef de Nerua –que funciona dentro del Museo Guggenheim Bilbao– y referente de la gastronomía vasca, unieron sus talentos por una noche y crearon un menú exclusivo apostando a una cocina con mucha historia en común.
2017/12/15
Festejo vasco este sábado en Viedma. El Centro Vasco de la Comarca Viedma Patagones “AberriEtxea “ cierra el año con una gran fiesta típica. Será desde las 20.30, oportunidad que también se festejarán los 20 años del cuerpo de baile. El escenario será la sede social de la entidad en Alberdi 169 de Viedma.
2017/12/15
Egia da. Bazitekeen filma euskaraz ez izatea. Beren editoreekin eta ekoizleekin zer harreman zuten galdetu zien Jon Garaño zinemagileari eta Katixa Agirre idazleari Maite Bidarte kazetariak orain astebete Durangoko Azokan izandako solasaldian, eta zintzotasunez aitortu zuen Garañok Jose Mari Goenagarekin batera zuzendutako 80 Egunean euskaraz egin bazuen, neurri handi batean, filma euskaraz egiteko zeuden diru laguntzak handiagoak zirelako egin zuela. Praktikotasunagatik, alegia.
2017/12/14
POVERTY Bay’s version of “The Terminator” is off to Spain. But the good news for Bay and High School Old Boys supporters is that Siosiua Moala, the Bay’s Heartland Player of the Year for the past two seasons, will be back for the 2018 season. The 27-year powerhouse No.8 has signed a one-season professional contract with the AMPO Ordizia club, who play in the top division of the Spanish competition — División de Honor.
2017/12/14
'Teem Players' pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel
2017/12/14
Not-so-secret Basque business. Knock on the green wooden door and wait. It’ll slowly swing open with a creak, granting you entry into Gure Txoko Basque Club. Gure Txoko, which means “our corner” in Basque, began as a male-only social club in 1966. These days everyone is welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal prepared by member volunteers that costs just $25. Bargain. And the grog is cheap too, with glasses of wine at $4, beer for $5 and bottles of wine starting at $15.
2017/12/13
La consultora CB Insights evalúa a más de 2.000 empresas que trabajan en este campo. La española desarrolla una tecnología de asistente personal virtual
2017/12/13
La chef colombiana Leonor Espinosa fue elegida ganadora del Basque Culinary World Prize 2017 de entre diez finalistas, por un jurado presidido por Joan Roca, de El Celler de Can Roca (España) y conformado por algunos de los chefs más influyentes del mundo, como Gastón Acurio (Perú), Michel Bras (Francia), Dominique Crenn (USA), Yoshihiro Narisawa (Japón) y Enrique Olvera (México) y por expertos como Laura Esquivel, autora del best-seller 'Como agua para chocolate'; el escritor vasco Kirmen Uribe, Cristina Franchini, experta en derecho internacional, el sociólogo rural Matthew Goldfarb y María Fernanda di Giacobbe, ganadora del Basque Culinary World Prize 2016.
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea
Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus