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euskal diaspora eta kultura

Besteek esana

How Mugaritz’s Provocative Tasting Menu Comes Together (Eater.com-en)

2018/04/25

Inside the months-long creative process behind the restaurant’s innovative dishes

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Ciudad de México: Una tradición educativa de origen vasco, Las Vizcaínas (Cronica.com.mx-en)

2018/04/21

Nació en el siglo XVIII para dar amparo y educación a jóvenes y niñas necesitadas. La memoria de sus creadores, españoles venidos a estas tierras, está en las calles: Meave, Aldaco, Echeveste. Entre sus alumnas célebres, Josefa Ortiz de Domínguez y Sara García

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La localidad alavesa de Elciego se hermana con Cussac Fort Médoc (LaRioja.com-en)

2018/04/19

Elciego celebrará mañana un acto de hermanamiento con la localidad francesa de Cussac Fort Médoc, pueblo en el que se formó Jean Pineau.

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Malus Mama is among the best ciders for fine dining - and restaurants love it (Afr.com-en)

2018/04/19

The deep golden liquid in the wine glass in front of me is rich, unctuous, gloriously sweet. It has the exquisite flavour you'd expect in one of the world's great dessert wines. An old premier cru sauternes, perhaps, or a great Hungarian toskaji. But it's not wine. It's not even made from grapes. It's a sweet cider, made from heirloom apples picked in an old orchard near San Sebastián, in the Basque Country.

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Laida Begiristain Apaolatza, Maizpideko zuzendaria: «Herriak asko eman dio Maizpideri beti, eta nabaritzen da hori» (Berrian)

2018/04/18

Begiristainek nabarmendu du euskararen erabilera bultzatzeko plan estrategikoak behar direla; instituzioen inplikazioa eskatu du, eta ohartarazi du elkarlana «behar-beharrezkoa» dela.

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Destacan vigencia del legado del doctor Madariaga (Noticias del 6-en)

2018/04/17

En el acto de homenaje rendido en la mañana de este martes, al cumplirse el 107 aniversario del fallecimiento del doctor Ramón Madariaga, frente a la tumba que guarda sus restos.Allí la Asociación Civil Logia Roque Pérez ofreció la donación de las pertenencias que conservan del hombre ilustre, mientras que la coordinadora del Parque de la Salud doctora Sandra Giménez renovó junto a otros médicos presentes el juramento hipocrático, renovando el compromiso por la igualdad de oportunidades para los misioneros. Alba Ibarrola dio cuenta de la documentación obrante en el Archivo Histórico de Casa de Gobierno, hablando en nombre del Centro Vasco de Misiones.

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In a world competition, out of 3,402, a Petit Ossau-Iraty Basque cheese from Maule, Xiberoa won (NYTen)

2018/04/16

A French Cheese Takes the Title. Esquirrou, the winning cheese, is made from the unpasteurized milk of black and red-faced sheep.

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Gony Zubizarreta: “Lo mejor es compartir victorias con familia y amigos” (Mundo Deportivo-n)

2018/04/12

Gony Zubizarreta fue ganador del Pro Zarauz de surf en el 2017 

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Cane farmer draws on Basque heritage to encourage female farm succession (ABC News-en)

2018/04/11

For Burdekin region schoolgirls Alaya and Ellyana Mugica, the classroom extends far beyond their school hours

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Bilbao, One of Six Culinary-Driven Destinations Worth Spending Your Frequent Flier Miles On (Forbes-en)

2018/04/09

Now, and more than ever, food is playing a central role in where travelers venture to. While all major cities have something delicious to offer, we’ve sought out destinations that offer something uniquely their own. So, whether you’re seeking a swanky Michelin-starred meal or are more interested in exploring the street food scene, below are six culinary-driven cities worth spending your frequent flier miles on.

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