euskalkultura.eus

euskal diaspora eta kultura

Albisteak rss

Eder Montero bilbotarra, New Yorkeko 'Txikito' jatetxekoa: «Euskal kultura sustatu nahi dugu Sagar Handian»

2010/05/31

Alexandra Raij eta Eder Montero, Txikito jatetxearen atean (argazkia El Correo)
Alexandra Raij eta Eder Montero, Txikito jatetxearen atean (argazkia El Correo)

PUBLIZITATEA

Euskal sukaldaritzaren enbaxadari da, zentzu askotan munduaren hiriburua kontsideratua den New Yorken. New York Times egunkarian patata tortilla on bat egiteko sekretua erakutsi zuen. Eta pintxoak eskaintzen dizkie Txikito jatetxera azaltzen zaizkion bezeroei, amerikarrak gehienbat, tartean baita bertako edo bisitan den euskaldun bat edo beste ere. Zalantzarik gabe euskal jatetxea da berea, eta Euskal Herrian arrain, jaki, pintxo eta platerak dastatu dituztenak ez dira batere kexu ateratzen bertako menua dastatu ondoren. Hamaika urte daramatza Etxeorratzen Hirian Eder Montero bilbotarrak, eta gustura bizi da, lankide emazte Alexandra Raij argentinar jatorriko estatubatuarra duela.

Bilbo, Bizkaia. Eder Monteroren berri orrialde honetara ekartzeko aitzakia, joan den asteburuan Bilboko El Correo egunkariak berari buruz dakarren artikulu edo elkarrizketa da, gaztelaniaz hemen irakurri daitekeena. Donostiako Ostalaritza Goi Eskolan ikasi zuen 35 urteko gazte hau 1999an joan zen New Yorkera, urtebeterako nonbait, geroztik denbora hori zertxobait luzatu badu ere.

Sagar Handian, ibilbidea egin du zenbait jatetxetan arituz. Ezkondu ere egin zen, Alexandra Raij-ekin, lehenik zibiletik New Yorken, paperen kontuak ere tarteko, eta geroago Markinan. Besteentzat lanean aritu eta gero, emazteari bazkide batzuekin 'tapa' leku bat zabaltzeko aukera eskaini zioten 2004ean, 'Tio Pol', ibilbide bat egin duena, espainiar markarekin. Ideia berarekin, El Quinto Pino zabalduko zuten geroago Ederrek eta emazteak. Azkenik, 'Txikito' sortuko zen, duela pare bat urte. Eman genuen EuskalKultura.com-en haren sorreraren berri. Eta bisitatu ere, bisitatu dugu.

Egiari zor, esperientzia ona bertan afaltzea euskal sukaldaritza tradizionala berritasun puntu batekin maite duenarentzat. Arrainak oso duinak, lehen gai freskoa, bere baratxuri frijituarekin zerbitzaturik. Txipiroiak, bakailaoa eta bertako zenbait aukerak New Yorken egon diren euskal jatetxeen artean puntan ipintzen dute 'Txikito', izenak dioen moduan handia ez den lekua, baina bai gomendagarria.



« aurrekoa
hurrengoa »

Erlazionatutakoak

PUBLIZITATEA

PUBLIZITATEA

PUBLIZITATEA

PUBLIZITATEA

PUBLIZITATEA

Irakurrienak

Azken komentarioak

© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea

Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus

jaurlaritza gipuzkoa bizkaia