euskal diaspora eta kultura
2009/08/20
PUBLIZITATEA
Los Angeles, Estatu Batuak. Txakolinak bere osotasunagatik saltzen du eta deitzen du zale eta kritikarien arreta Estatu Batuetan. Eta hala behar du izan, baliatu behar ditu eskuragai dituen arma guztiak Estatu Batuetan itzela den lehiari aurre egiteko. Baita izenaren 'berezitasuna' ere, eta etekin komertziala atera, hemen jendearentzat 'txakoli' (bai, normalean enerik gabe) oso izen arraroa eta ahoskatzeko zaila baita, baina horri ere buelta behar zaio eman eta tasun bilakatu aurretik oztopo izan zitekeena.
Baina geuk jardun eta jardun eta gauzak esan ordez --EuskalKultura.com-en artikulu bat baino gehiago idatzi izan dugu txakolinaz eta Estatu Batuetan daukan harreraz-- hobe hona ekartzea Los Angeles Times egunkarian gaur bertan, asteazkena, abuztuaren 19an, S, Irene Virbila kritikariak argitara eman duena 'Wine of the Week' izendatzeko. Hona S. Irene Virbilak sinatzen duen artikulua euskaratua:
--------------------------------
Wine of the Week: '2008 Gurrutxaga Txakoli(na)'
Pasa ezazu une jostalari bat izen hori ahoskatzen, ardo-denda batera sartzen zarenean; nahikoa da, ordea, jakitea Txakolina dela (chaw-Ko-lee ahoskatua) eta Espainiako Euskal Herrikoa dela, Bilbo ingurukoa eta ekoizlearen izena 'Guru'-rekin hasten dela. Hartu honakoa gogoan ardoei buruzko trivial-ean ari zaren hurrengorako: ardo hau egina da %60 Hondarribi Zuri Mahatsa-rekin, %20 Mune Mahatsa-rekin eta %20 Txori Mahatsa-rekin: ez dira, ez 'egunero erabiltzeko moduko' izenak.
Gaurkoan aipatzen ari garen Gurrutxaga ardoa ardo xuabea, usain xuabekoa da, tupusteko azidotasuna azaltzen duena Ganny Smith sagar mota eta zitroinezko puntu batekin. Alkoholean apala (%10,5a baizik ez), daukan kilikagarritasun natural leunak edari perfektoa bilakatzen du eguraldi beroak jotzen duenerako.
Ongi hoztua zerbitzatu ostrekin euren maskorretan edo itsaski hotz platerkada batekin. Emankorra lurrin erara eginiko muskuilu eta txirlen lagun, baita ere, jakina, arrain erreaz.
Eskualdea: Bizkaiko Txakolina
Prezioa: 19 dolar inguru
Estiloa: xuabe eta freskoa
Zerekin bat egin dezake: itsaski hotzak, muskuilu eta txirlak lurrin erara, arrain errea
Non lortu (Los Angelesen): K&L Wine Merchants, Hollywood (323) 464-9463, www.klwines.com; Wine Exchange, Orange (714) 974-1454, www.winex.com; eta Woodland Hills Wine Company, Woodland Hills (818) 222-1111 www.whwc.com.
---------------------------------------------
(jatorrizko artikulua Los Angeles Times-en, hemen)
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
PUBLIZITATEA
© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea
Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus