euskalkultura.eus

basque heritage worldwide

In other media

Why Basques wear their berets with pride (audio BBC radio)

12/19/2017

As Catalonia grapples with the debate on independence, there's a range of thoughts and ideas throughout Spain as to how it should proceed. An election on Thursday will decide who will replace the regional government that was sacked for organising an illegal referendum on whether to break away. But in a country with seventeen different regions, how do people express a distinctive identity while belonging to a whole? BBC Newsday has been to the Basque Country and one thing they’ve got there is the beret that is seen as quintessentially Basque. Newsday’s Ben James went shopping at the venerable Bilbao hat shop, Sombreros Gorostiaga.

Read more...


Inauguran en Euzko Alkartasuna de Macachín cancha de bochas con piso sintético (from La Arena)

12/17/2017

En la noche del sábado quedaron oficialmente inauguradas dos canchas de bochas pertenecientes a la Asociación Unión Baska de Macachín. Participaron del acto el intendente Jorge Cabak, el presidente de la Comisión de la Asociación Unión Baska, Iñaki Unamuno, el presidente de la Subcomisión de Bochas del Centro Vasco, Sergio Cuevas, el presidente de la Asociación Santarroseña, Rubén Dario Prieto, demás integrantes de la Asociación y la Subcomisión, colaboradores, y público en general.

Read more...


Martitegui y Alija hablan de su pasión: "La cocina hace feliz a la gente sensible" (from Infobae.com)

12/16/2017

El dueño del mejor restó de nuestro país, y el chef de Nerua –que funciona dentro del Museo Guggenheim Bilbao– y referente de la gastronomía vasca, unieron sus talentos por una noche y crearon un menú exclusivo apostando a una cocina con mucha historia en común.

Read more...


Los vascos de la Comarca realizan su fiesta típica: Será en el marco del cierre de año y los 20 años del cuerpo de baile “Lagun Onak” (from Diario Rio Negro)

12/15/2017

Festejo vasco este sábado en Viedma. El Centro Vasco de la Comarca Viedma Patagones “AberriEtxea “ cierra el año con una gran fiesta típica. Será desde las 20.30, oportunidad que también se festejarán los 20 años del cuerpo de baile. El escenario será la sede social de la entidad en Alberdi 169 de Viedma.

Read more...


Bazitekeen euskaraz ez izatea (Iñigo Astiz, in Berria)

12/15/2017

Egia da. Bazitekeen filma euskaraz ez izatea. Beren editoreekin eta ekoizleekin zer harreman zuten galdetu zien Jon Garaño zinemagileari eta Katixa Agirre idazleari Maite Bidarte kazetariak orain astebete Durangoko Azokan izandako solasaldian, eta zintzotasunez aitortu zuen Garañok Jose Mari Goenagarekin batera zuzendutako 80 Egunean euskaraz egin bazuen, neurri handi batean, filma euskaraz egiteko zeuden diru laguntzak handiagoak zirelako egin zuela. Praktikotasunagatik, alegia. 

Read more...


New Zealand Rugby: Bay’s Moala to play season with the AMPO Ordizia Club in the Basque Country (from The Gisborne Hearald)

12/14/2017

POVERTY Bay’s version of “The Terminator” is off to Spain. But the good news for Bay and High School Old Boys supporters is that Siosiua Moala, the Bay’s Heartland Player of the Year for the past two seasons, will be back for the 2018 season. The 27-year powerhouse No.8 has signed a one-season professional contract with the AMPO Ordizia club, who play in the top division of the Spanish competition — División de Honor.

Read more...


Tres vascos inventan una App para jugar pachangas: pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel (from El Correo)

12/14/2017

'Teem Players' pone en contacto a gente que quiere echar un partido de fútbol o de pádel

Read more...


Sydney Gure Txoko Basque Club: Welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal bargain (from TimeOut.com)

12/14/2017

Not-so-secret Basque business. Knock on the green wooden door and wait. It’ll slowly swing open with a creak, granting you entry into Gure Txoko Basque Club. Gure Txoko, which means “our corner” in Basque, began as a male-only social club in 1966. These days everyone is welcome to join their Sunday lunch, a three-course meal prepared by member volunteers that costs just $25. Bargain. And the grog is cheap too, with glasses of wine at $4, beer for $5 and bottles of wine starting at $15.

Read more...


La vasca Sherpa, entre las 100 empresas más innovadoras del mundo en inteligencia artificial (Cinco Días-El País-en)

12/13/2017

La consultora CB Insights evalúa a más de 2.000 empresas que trabajan en este campo. La española desarrolla una tecnología de asistente personal virtual

Read more...


La colombiana Leonor Espinosa recibe en Donostia el Basque Culinary World Prize 2017 (from El Informador Digital)

12/13/2017

La chef colombiana Leonor Espinosa fue elegida ganadora del Basque Culinary World Prize 2017 de entre diez finalistas, por un jurado presidido por Joan Roca, de El Celler de Can Roca (España) y conformado por algunos de los chefs más influyentes del mundo, como Gastón Acurio (Perú), Michel Bras (Francia), Dominique Crenn (USA), Yoshihiro Narisawa (Japón) y Enrique Olvera (México) y por expertos como Laura Esquivel, autora del best-seller 'Como agua para chocolate'; el escritor vasco Kirmen Uribe, Cristina Franchini, experta en derecho internacional, el sociólogo rural Matthew Goldfarb y María Fernanda di Giacobbe, ganadora del Basque Culinary World Prize 2016.

Read more...


ADVERTISING

ADVERTISING

ADVERTISING

ADVERTISING

ADVERTISING

Last comments

© 2014 - 2019 Basque Heritage Elkartea

Bera Bera 73
20009 Donostia / San Sebastián
Tel: (+34) 943 316170
Email: info@euskalkultura.eus

jaurlaritza gipuzkoa bizkaia